Case

Hoe financiert u uw Spaanse droom?

Wilt u ook graag vastgoed kopen in Spanje als investering of als second home maar bent u niet zeker hoe u dit zal financieren?

Is er noodzaak aan financiering?

Vooraleer u vastgoed gaat aankopen is het belangrijk om na te denken of u hiervoor een lening zal moeten aangaan of niet. Wij maken graag het onderscheid tussen een nuttige en een noodzakelijke lening.

  • Nuttige lening: Uw spaargeld is gelijk of groter dan het aankoopbedrag van uw investering.
  • Noodzakelijke lening: Uw spaargeld bedraagt minder dan het aankoopbedrag van uw investering.

Daarna gaat u kijken naar de mogelijkheden. Moet u gaan lenen in België of Spanje? Dit hangt af van verschillende factoren. Onze vastgoedexpert Tom legde het in detail uit in de webinar die werd gegeven op 31 januari 2023. U kan deze webinar herbekijken. Vul uw gegevens in via dit formulier en dan bezorgen wij u de video binnen de 24u.

Is lenen goed voor (het rendement van) uw project?

Natuurlijk is het belangrijkste voor u wat uw investering zal opbrengen. Als u gaat lenen, blijft er dan uiteindelijk voldoende over per maand om toch nog winst te maken? Wat zal de investering u opbrengen als u de woning achteraf wil verkopen?

Hierbij een korte berekening ter voorbeeld:

Stel u koopt een appartement van € 200.000. De bruto huuropbrengst per jaar van zo een investering bedraagt +/- € 8.000.

  • Zonder financiering: 4% bruto huuropbrengst
  • Met (bullet) financiering van € 150.000 aan 4%: € 8.000 – € 6.000 (interest) = € 2.000 = 4% huuropbrengst op uw eigen investering van € 50 .000

Bij verkoop:

  • Stel de vastgoedmarkt doet het niet goed: met +/- 2.5% prijsevolutie per jaar is uw pand na bijvoorbeeld 15 jaar € 289.659 waard. (U verliest aan koopkracht)
  • In een scenario met financiering wordt uw € 50.000 na 15 jaar € 139.659. (=€ 289.659 – € 150.000 geleend.) Dit is een jaarlijks rendement van 7% op uw initiële investering.
  • Voorwaarde: de netto-opbrengst is hoger dan de netto-kost van de financiering.

Natuurlijk moet u nog rekening houden met de fiscaliteit van uw Spaanse investering. Wat zijn aftrekbare kosten? Wat zijn de jaarlijkse gemeentebelastingen die u moet betalen? Ook dit werd in detail uitgelegd in de webinar.

Waar moet u rekening mee houden als u naar de bank gaat?

Wanneer u een lening gaat aanvragen bij de bank is het belangrijk om eerst wat huiswerk te maken en ervoor te zorgen dat u voorbereidt bent voor het gesprek. Zorg dat u een specifiek plan voor handen hebt en doe vooral beroep op neutraal advies.

Wilt u weten wat de andere tips and tricks waren die expert Tom meegaf in het webinar? Laat uw gegevens dan zeker achter in het formulier en dan bent u binnen de 24u gesteld om te starten met uw investering.

Graag even samenzitten? 

Contacteer ons