Case

Is investeren in Spanje (Costa Blanca) verstandig met de klimaatveranderingen?

De klimaatverandering is actueler dan ooit. De veranderingen merken we uiteraard op wereldschaal, doch ook reeds in ons eigen land.  Recent krijgen we dan ook soms de vraag of investeren in Spanje nog wel een goed idee is. Wordt het niet veel te warm en zal het vastgoed in Spanje hierdoor niet in waarde verliezen?

Uiteraard hebben ook wij geen zekerheid over de klimaatwijzigingen, doch zetten we hierbij graag enkele zaken op een rijtje om u wat meer inzicht te geven over de mogelijke impact.

Een uitzonderlijke geografische ligging

Het is algemeen geweten dat de Costa Blanca een microklimaat heeft. De regio werd door de Wereldgezondheidsorganisatie dan ook uitgeroepen tot de gezondste regio van Europa. De reden hiervoor is te vinden in de uitzonderlijke geografische ligging. De Costa Blanca is omringd door een bergketen startende van Murcia en lopende tot Denia. De bergen hebben een hoogte van 1.000 tot 1.500 meter, die grotendeels het slechte weer uit het binnenland tegenhouden en ervoor zorgen dat de zomers nooit te heet en de winters nooit te koud zijn. Klimaat wijzigingen zullen ook in deze regio plaatsvinden, maar met een kleinere impact dan in vele andere regio’s. Zo kan de klimaatverandering op middellange termijn zelfs een troef worden voor de Costa Blanca.

Enkele zekerheden

Op lange termijn kennen we uiteraard niet de gevolgen, doch kunnen we wel met grote zekerheid volgende zaken vaststellen:

  • Toerisme in regio’s waar het klimaat reeds jaren een stuk extremer is (Egypte, Tunesië,…) blijft ook op volle toeren draaien.
  • Extreme hitte is iets waar regio Costa Blanca nog heel ver van verwijderd is.
  • Daarnaast kunnen in regio Costa Blanca ook de top vakantieperiodes nog wat veranderen. Zomers worden wellicht de komende decennia wat warmer, waardoor het hoogseizoen van de Spaanse zon- en strandbestemmingen van juli en augustus naar voor- en najaar zou kunnen verschuiven.

Mening van de experts

Als expert in de regio zien wij dus de komende decennia niet onmiddellijk een negatieve impact op de vastgoedmarkt door de huidige klimaatveranderingen. Daarenboven is een vastgoedinvestering niet iets dat levenslang in portefeuille dient te worden gehouden.  Een ideaal investeringstraject met het mooiste rendement bestaat uit 3 fasen:

  1. Een doordachte aankoop doen.
  2. Een periode rentabiliseren en verhuren.
  3. Uw investering terug verkopen om alzo uw meerwaarde veilig te stellen.

Wil jij ook graag investeren in Spanje? 

Contacteer ons