3 tips om uw vermogen in tijden van hoge inflatie veilig te stellen

30/03/2022
3 tips om uw vermogen in tijden van hoge inflatie veilig te stellen

Laat de torenhoge inflatie uw financiële toekomst niet belemmeren

Volgens het federaal planbureau, die alle maandvooruitzichten bijhoudt, zou de gemiddelde jaarinflatie in 2022 uitkomen op 6,2%. Met andere woorden: indien u op 1 januari 2022 een bedrag van 100 000 euro op uw bankrekening had, zal dit tegen eind december nog een waarde hebben van 93 800 euro. Natuurlijk geen leuke gedachte, aangezien u veel inspanningen heeft moeten leveren om 100 000 euro netto te sparen. In dit artikel vindt u drie tips die u helpen uw vermogen veilig te stellen en hoe u uw vermogen kunt beschermen tegen hoge inflatie. 

1. Investeer in inflatiebestendige activa

Wanneer er een hoge inflatie heerst, is het uiteraard verstandig om uw vermogen onder te brengen in activa die deze inflatie volgen. Zo zijn er niet veel, doch de meest veilige investering die u deze bescherming kan bieden zijn nog steeds onroerende goederen. Vastgoed is immers niet meer dan de combinatie van grond, materiaal en arbeid, waarvan de factor arbeid gelinkt is aan de index (inflatie) en reeds meer dan 50 à 60% van de waarde van vastgoed vertegenwoordigd.

2. Leen u rijk!

Hoewel we allen werden opgevoed met het idee om zo weinig mogelijk te lenen en liefst ook de schulden zo snel mogelijk terug te betalen, is dit vandaag net hetgeen we beter niet doen. De kunst is dan ook om maximaal deze lage rente in uw voordeel te benutten door voldoende passief in uw vermogen te integreren. De uitstaande schuld zal immers door de torenhoge inflatie automatisch in waarde afnemen, daartegenover zal uw investeringsvastgoed door de inflatie in waarde toenemen. 

Het resultaat: uw rendement neemt aanzienlijk toe, uw risico neemt af, uw vastgoed portefeuille wordt groter en tot slot ontstaat er een grotere spreiding.

Tip: Activeer dood kapitaal. Heeft u reeds een mooie schuldenvrije waarde op een van uw onroerende goederen? Indien ja, kunnen we vaak zonder het mobiliseren van cashgelden deze optimalisatie implementeren. Lage rente in uw voordeel benutten en uw vastgoedportefeuille uitbreiden zonder hiervoor cashgelden aan te spreken.

3. Herbekijk samen met ons uw pensioenvoorzieningen.

Door de lage rente halen zowat alle TAK21 spaarvoorzieningen geen rendement. U verliest dus ongemerkt een deel van uw pensioenkapitaal. Indien mogelijk is het dus zeker de moeite waard om te kijken of er alternatieven zijn om uw pensioen kapitaal al dan niet deels te heroriënteren naar dynamischere beleggingsvormen.

Wenst u een afspraak om dit samen te onderzoeken, schrijf u dan zeker in via deze link. 

 

Geschreven door Tom Verbist. 

Estoy de acuerdo

Utilizamos cookies propias y de terceros para realizar análisis de uso y de medición de nuestra web para mejorar nuestros servicios. Si continua navegando, consideramos que acepta su uso. Para obtener más información U bent hier.